Domowa spiżarnia
Jesień to czas zbiorów wielu rodzajów warzyw i owoców. Spora grupa osób samodzielnie przygotowuje przetwory na zimę. Fanatycy kulinariów, którzy uwielbiają gotować, oprócz blatów roboczych, potrzebują również przestrzeni do magazynowania produktów i przyborów kuchennych. Spiżarnia jest miejscem, w którym można przechowywać wcześniej zrobione powidła, przeciery, kompoty, suszone grzyby, kiszonki i wiele innych. W jaki sposób ją prawidłowo zaprojektować i wyposażyć?
Funkcje spiżarni
Podstawową funkcją spiżarni jest przechowywanie:
- przetworów i produktów spożywczych;
- napojów;
- sprzętu kuchennego i naczyń.
Czy warto budować spiżarnię?
Jeśli marzysz o budowie domu, rozważ czy będziesz potrzebować spiżarni już na etapie projektowania. Jest to pomieszczenie przydatne dla wielodzietnych lub wielopokoleniowych rodzin, mieszkających wspólnie oraz osób, które lubią gotować i często przyjmują gości. Jeśli dom będzie zlokalizowany na wsi z dala od dużych sklepów, spiżarnia może się okazać niezbędna. Należy jednak pamiętać, że każdy dodatkowy metr kwadratowy powierzchni wpływa na zwiększenie kosztów budowy. Jednocześnie, każde kolejne pomieszczenie gospodarcze podnosi standard życia mieszkańców i wartość nieruchomości. Jeśli zależy Ci na zmniejszeniu wydatków poniesionych na budowę i utrzymanie domu, zrezygnuj ze spiżarni.
Spiżarnia w nowo projektowanym budynku
Prawidłowo zaprojektowana spiżarnia powinna spełniać następujące wymagania:
- brak okna (światło słoneczne może wpływać na psucie się produktów spożywczych oraz niekorzystne wahania temperatury powietrza);
- dobra wentylacja (nawiew przez otwór w ścianie przy podłodze lub drzwi z otworami oraz wywiew przy suficie lub wentylacja mechaniczna);
- brak ogrzewania;
- podłoga i ściany wykończone materiałem nienasiąkliwym i odpornym na mycie (np. płytkami gresowymi).
Spiżarnia w istniejącym budynku
Jeśli chcesz wygospodarować spiżarnię w istniejącym budynku, możesz w tym celu wykorzystać:
- nieogrzewany strych;
- piwnicę;
- schowek pod schodami.
Jak wygospodarować miejsce do przechowywania w ograniczonej przestrzeni?
Brakuje Ci miejsca lub funduszy na to, by zaaranżować pomieszczenie do przechowywania żywności? Dobrym i coraz częściej spotykanym rozwiązaniem jest zabudowa kuchenna z szafkami cargo od podłogi po sufit. Duże drzwi zasłaniają nieestetyczne opakowania, a całość zajmuje niewiele przestrzeni. Innym rozwiązaniem jest wykorzystanie garażu. Jest to pomieszczenie chłodne, ciemne i wentylowane, czyli idealne do tego celu. Warto osłonić półki, aby na słoikach i sprzętach nie osiadał brud. Jeśli nie chcesz budować dużego domu, ale masz miejsce w ogrodzie - możesz w nim zaaranżować kuchnię letnią z wędzarnią, spiżarnią i miejscem na grilla lub wykopać piwniczkę.
Kiedy będę budować swój dom, to spiżarnia to dla mnie obowiązkowe pomieszczenie. Nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez niej :D
OdpowiedzUsuńŚwietny artykuł, mnóstwo praktycznych i przemyślanych porad :)
OdpowiedzUsuń